Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Silinen Dosyalarınızı Geri Getirmenin En Basit Yöntemi 2021

12-07-2021 15:52
Silinen Dosyalarınızı Geri Getirmenin En Basit Yöntemi 2021

Bir silinen dosyayı geri getirme kimi zaman çok hayati bir zorunluluğa dayanabiliyor. Ancak bir silinen dosya kurtarma işlemi zannedildiği kadar imkansız bir işlem değildir. Bilgisayar kullanan herkes muhakkak çok ihtiyacı olan bir dosyayı daha önce yanlışlıkla silmiştir. Ya da daha önce sildiğiniz bir dosyaya daha sonra ihtiyacınız olduğunu fark edebilirsiniz. Hatta hiç ihtiyacınız olacağını düşünmeyip de sildiğiniz bir dosyayı bile size bu yazımızda aktaracağımız yöntemler sayesinde geri getirebileceksiniz.

Silinen dosyayı geri getirme işlemi, bunu nasıl yapacağını bilmeyen kişiler için tamamen imkansız gözükebilir. Fakat silinen dosya kurtarma adına uygulayacağınız bazı tavsiyeler ile ihtiyacınız olan önemli dosyalara tekrar kavuşabilirsiniz.

Bilgisayarımızda kimi zaman işimiz ile ilgili çok önemli veriler içeren dosyaları, kimi zaman da mezuniyetimize kavuşmamızı sağlayabilecek olan çok önemli proje ödevlerini hazırlayıp saklayabiliyoruz. Çoğu zaman da en önemli anılarımızla ilgili fotoğraflar ve video kayıtlarını da yine aynı şekilde bilgisayarlarımızda saklıyoruz. Bu önemli dosyalar herhangi bir yolla silinebiliyor. Peki bu silinen dosyayı geri getirme adına neler yapabiliriz?

Silinen dosyaların kurtarılması için yararlı olabilecek ipuçları

Silinen dosyayı geri getirme sürecinin başarılı olması için öncesinde uygulamanız gereken bazı tedbirler vardır. Bu tedbirleri uyguladığınız takdirde silinen dosya kurtarma süreci yüksek ihtimalle başarılı olarak sonuçlanacaktır. Fakat size aktaracağımız bu tedbirleri silinen dosyayı geri getirme işleminiz öncesinde uygulamadıysanız silinen dosya kurtarma işlemi başarısız olacaktır. Öyleyse haydi şimdi silinen dosyayı geri getirme adına uygulamış olmanız gereken o süreçlerden bahsedelim.

Bir silinen dosyayı geri getirme adına ilk olarak veri kaybı gerçekleşen bilgisayarınızı kullanmaya devam etmelisiniz. Çünkü bilgisayarınızı kullanmayı sürdürürseniz silmiş olduğunuz bu dosyaların üzerine veri yazılabilir. Bu yüzden eğer cihazınızda bir dosyayı yanlışlıkla sildiyseniz ilk yapmanız gereken şey cihazınızı kullanmayı bırakmaktır. Böylece silinen dosyayı geri getirme işleminizin başarılı olması mümkün olabilir. Bu süreci daha iyi anlayabilmeniz adına bilgisayarınızda yer alan bir dosyayı sildiğinizde neler olduğuna biraz daha detaylı bakalım. Bu süreci daha iyi anlamak silinen dosyayı geri getirme aşamasında daha tedbirli davranarak dosyanızı kurtarma ihtimalinizi artıracaktır.

Silinen dosyalar nasıl kurtarılır?

Bilgisayarınızda yer alan bir dosyayı sildiğinizde gerçekleşen süreci şu şekilde açıklayabiliriz. Bilgisayarınızda bulunan bir dosyayı silmek için ilk olarak dosyanın üzerine sağ tıklayıp ardından sil seçeneğine basarsınız. Bu esnada bilgisayarınızın işletim sistemi sadece dosya dizinini kaldırır. Ardından silinen bu dosyaya ait tüm verileri gizleyerek dosyanın alanını daha sonraki işlemler için kullanılması amacıyla boş olarak işaretler. Ama aslında siz bu alanın üzerine bir veri yazmadığınız sürece bu alanda bulunan veriler silinmez. Bu aşamada silinen dosya kurtarma işlemi adına tek yapmanız gereken dosya dizinini tekrar oluşturmaktır.

Fakat, bir dosyayı sildikten sonra bilgisayarınızı kullanmayı sürdürürseniz işletim sisteminiz silinen dosyanın alanı üzerine veri yazabilir. Bu durumda başarılı bir silinen dosya kurtarma işlemi gerçekleştirme şansınızı oldukça azalmış olursunuz. Bu durum özellikle harici diskler ve hafıza kartlarında oldukça kritik bir öneme sahiptir. Çünkü ufak boyutlarından dolayı buraya kopyalayacağınız diğer dosyanın silmiş olduğunuz dosyanın alanı üzerine yazılması olasılığı çok daha yüksek olacaktır. Öyleyse işletim sistemleri özelinde bir silinen dosyayı geri getirme işlemini nasıl gerçekleştireceğinizi açıklayalım.

·Windows 7 işletim sisteminde veri kurtarma

Windows 7 işletim sisteminde silinen dosya kurtarma işlemi için dosyanın bir önceki sürümünü kurtarmayı ve geri yüklemeyi deneyebilirsiniz. Dosyayı sildikten sonra geri dönüşüm kutusunu da tamamen boşaltmış olabilirsiniz. Bu durumda Windows size ücretsiz olarak sunduğu geri yükleme ve yedekleme hizmetini kullanma imkanı sağlamaktadır. Windows 7 işletim sistemi üzerinde bir silinen dosya kurtarma işlemi için şu adımları takip edin:

·İlk olarak başlat butonuna tıklayınız.

·Ardından açılan menüden bilgisayarım sekmesine giriş yapın.

·Burada silmiş olduğunuz dosyaları veya klasörleri içeren klasörü bularak sağ tıklayın.

·Sağ tıkladıktan sonra açılan menüden önceki sürümleri geri yükle seçeneğine tıklayın.

·Bu aşamada karşınıza silmiş olduğunuz bu dosyaların farklı zaman ve tarihlere ait önceki sürümlerinin bir listesi ile karşılaşacaksınız.

·Karşınıza çıkan bu liste üzerinden silmiş olduğunuz dosyanın geri yüklemek istediğiniz sürümünü seçin.

·Son olarak silinen dosya kurtarma işlemini başarı ile gerçekleştirmek için seçmiş olduğunuz sürümü işaretledikten sonra geri yükle seçeneğine basın.

·Bu sürecin sonunda silinen dosya kurtarma işleminiz başarılı bir şekilde sonuçlanarak kullanıma hazır bir şekilde geri yüklenecektir.

·Windows 10 işletim sisteminde veri kurtarma

Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarlarda veri kurtarma süreci biraz daha farklıdır. Windows 10 güncel ve daha ileri teknoloji ürünü programları sayesinde silinen dosya kurtarma işlemlerini daha kolay ve başarılı tamamlanabilir bir hale getirmiştir. Bu süreçte kullanıcıların silinen dosyayı geri getirme işlemi adına gerçekleştireceği süreç daha basit ve hızlı sonuçlanabilen bir süreçtir. Öyleyse hemen bu süreci basit bir şekilde sizlere aktaralım. Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarlarda silinen dosya kurtarma işlemi için aşağıda sıralamış olduğumuz adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.

·İlk olarak silinmiş dosyaları bulma adına birkaç işlem gerçekleştirmeniz gerekir.

·Silinmiş dosyaları bulma sürecinde silmiş olduğunuz dosyanın veya dosyaların hangi klasörde bulunduğunu hatırlamanız gerekecektir.

·Silinmiş dosyaları bulma işlemini tamamladıktan sonra sildiğiniz dosyayı içeren bu klasörü açın.

·Bu klasörün içinde bulunan geçmiş butonunun üzerine tıklayın.

·Ardından karşınıza çıkan dosya geçmişi, içerisinde bulunduğunuz klasörün en son yedeğinde yer alan tüm dosyaları listeleyecektir.

·Dosyanız daha geçmiş tarihli yedeklemelerin içerisinde bulunuyorsa önceki seçeneğine tıklayarak geçmiş tarihli yedekleme listelerine hareket edin.

·Silinen dosyanızı bulduysanız geri yükle seçeneğine tıklayın.

·EaseUS Data Recovery Wizard Professional V13.5 ile veri kurtarma

Bilgisayarınızda silmiş olduğunuz bir dosyanın eski sürümleri yerine tamamını kurtarmaya ihtiyacınız olabilir. Bunun yanı sıra silinmiş dosyaları bulma sürecinde sorun yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda silinmiş dosyaları bulma konusunda size çok daha yardımcı olabilecek veri kurtarma programları kullanmalısınız. İşte tam da size bu gibi durumlarda destekleyecek olan profesyonel veri kurtarma programları var. Bu programlardan en bilinenlerinden bir tanesi EaseUS Data Recovery Wizard Professional V13.5 veri kurtarma programıdır. Bu program ile silinmiş dosyaları bulma aşamasında zorluk yaşamazsınız. Silinmiş dosyaları bulma konusunda sağladığı avantajların yanı sıra program oldukça karmaşık veri kaybı durumlarıyda da baş edebilecek bir tasarımla geliştirilmiştir. Bunlar sistem çökmesi, format kurtarma, raw hatası, virüs saldırısı veya herhangi bir sebepten dolayı silinmiş olan tüm dosyaları kurtarma gibi durumlar olabilir. Program ayrıca tüm taşınabilir bellek cihazları üzerinde de silinen dosyaları geri getirebilme özelliğine sahiptir.

Bu yazımızda silinen dosya kurtarma ve silinmiş dosyaları bulma gibi işlemleri nasıl gerçekleştirebileceğinizden bahsettik. Ayrıca size silinmiş dosyaları bulma konusu da dahil birçok konuda yardımcı olabilecek harika bir programdan da bahsettik. Veri kurtarma işlemlerinizi yazımızda yer alan yöntemlerden bir tanesini kullanarak başarıyla gerçekleştirebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.