Üye Girişi
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Windows 10 İşletim Sistemi Rehberi

08-11-2021 10:54
Windows 10 İşletim Sistemi Rehberi

Windows 10 işletim sistemi, Windows 11 sürümünün yakın bir zaman önce piyasaya sürülmesine dek en güncel Windows sürümü olarak bilgisayarlardaki yerini almaktaydı. Bu sebeple, Windows 10 işletim sisteminin,hala en çok kullanılan Windows sürümü olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Dolayısıyla, bu kadar yaygın bir şekilde kullanılan bir işletim sistemi hakkında birçok soru bulunması da oldukça doğal. Biz de bu işletim sisteminin popülerliği ve hakkında merak edilen önemli konulara istinaden sizler için detaylı bir rehber hazırlamaya karar verdik. Windows 10 işletim sistemi hakkında hazırlamış olduğumuz bu detaylı rehber içerisinde, Windows 10 ile ilgili hemen hemen her sorunuza cevap bulabileceksiniz. Ancak, yazımıza başlarken, henüz Windows ile tanışmamış olan okuyucularımız için Windows 10 sürümünün ne olduğunu daha net bir şekilde açıklayalım.

Windows 10 İşletim Sistemi Nedir?

Windows 10 işletim sistemi, Microsoft tarafından geliştirilmiş ve yakın bir zamana kadar en güncel sürüm pozisyonunda olan bir Windows sürümüdür. Windows 10, Windows sürümleri arasında, NT ailesine mensup en gelişmiş sürümdür. Ürünün en güncel NT sürümü ise NT 10.0’dır. Windows 10 sürümüne ait ilk yapılar 6.4 sürüm numarası ile ortaya çıkmıştı. Fakat, sürüm, son olarak 21 Ocak 2015 tarihinde Windows 10 olarak tanıtıldı. Bundan birkaç ay sonra ise aynı adla, Windows 10 olarak, 29 Temmuz 2015 tarihinde piyasaya sürülmüştür.

Windows 10 işletim sistemi, önceki Windows sürümlerinin tüm sevilen özelliklerini güncelleyerek daha ileri bir seviyeye taşıyan, en güncel Windows sürümüdür. Sürüm, Windows 8 kullanıcılarının şikayet ettiği birçok özelliği önemli ölçüde geliştirmiş olmasıyla göze çarpmaktadır. Windows 10, gelişmiş özellikleri sayesinde, kullanıcılarına çok daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmaktadır. Windows 10, çoklu platformlarda da son derece etkili bir performans ile çalışmaktadır. Haydi şimdi, bu muhteşem işletim sisteminin, kullanıcılarına sağladığı özelliklerin neler olduklarına detaylı bir şekilde bakalım.

Windows 10 İşletim Sistemi Özellikleri Nelerdir?

·         Çoklu platformlarda etkili bir şekilde çalışır. Bilgisayarların yanı sıra tablet ve telefon gibi mobil cihazlarda da aktif bir şekilde kullanılabilmektedir. Hatta, XBox ve Microsoft Hololens gibi platformlarda da aktif bir şekilde çalışmaktadır.

·         Windows 10 işletim sistemi, gelişmiş görev yöneticisine sahiptir. Bu özellik, bilgisayarınızda yer alan tüm donanımların performansını izleyebilmenize olanak sağlamaktadır.

·         Paint 3D ve ekran görüntüsü alma özelliği vardır. (Windows + Shift + S)

·         Odaklanma yardımı ve anlık bildirimler sağlar.

·         XBox Game bar özelliği ile oyun içerisinde ekran görüntüsü veya video kaydı alabilirsiniz. Bu özellik sayesinde konsol üzerindeki donanımların durumlarını da anlık bir şekilde takip edebilirsiniz. Ayrıca, XBox Game bar sayesinde, konsola, Spotify da ekleyebilirsiniz.

·         Gece ışığı ve karanlık tema özelliği, özellikle akşam ve gece kullanımlarında, bilgisayarda uzun süre vakit geçiren kullanıcıların gözlerinin daha az yorulmasını sağlar.

·         Windows Hello özelliği, bilgisayarınız için üst düzey güvenlik tedbirleri sağlar. Windows Hello, bilgisayarınızdaki tüm donanımlar için ekstra güvenlik önlemleri de sağlamaktadır.

·         Touchpad parmak hareketleri ile fonksiyonel özelliklerin kullanımını kolaylaştırır.

Windows 10 İşletim Sistemi Ne Kadar Yer Kaplıyor?

Windows 10 işletim sistemi bahsetmiş olduğumuz gibi gelişmiş özellikleri sayesinde kullanıcılarına çok daha ileri seviyede bir Windows deneyimi sağlıyor. Fakat, gelişmiş özellikleri sebebiyle Windows 10, her bilgisayarda en yüksek performans ile aktif bir şekilde kullanılamamakta. İşletim sistemleri için de belirli sistem gereksinimleri bulunmaktadır. Bu sistem gereksinimlerini karşılayan bir bilgisayar ile en iyi Windows 10 deneyimini yaşayabilirsiniz. Microsoft, Windows 10 işletim sistemini piyasaya sürmeden önce bu sistem gereksinimlerini internet sitesi üzerinden yayınlamıştır. Buna göre Windows 10 sürümüne ait sistem gereksinimlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

·         En az 1.00 GHz hızda bir işlemci veya çip üzerinde sistem (SoC)

·         32 bit Windows 10 işletim sistemi için en az 1 GB ram

·         64 bit Windows 10 işletim sistemi için ise en az 2 GB ram

·         32 bit Windows 10 işletim sistemi için en az 16 GB sabit sürücü alanı

·         64 bit Windows 10 işletim sistemi için en az 32 GB sabit sürücü alanı

·         WDDM 1.0 sürücüsüne sahip grafik kartı ile DirectX 9 veya daha yüksek bir sürümü

·         En az 800x600 çözünürlüğe sahip ekran

·         Son olarak, sürümü indirmek veya gerekli güncelleştirmeleri zamanında gerçekleştirebilmek için internet bağlantısı

Windows 10 İşletim Sistemi Versiyonları Nelerdir?

·      Windows 10 Home

Windows 10 Home, Windows 10’un başlangıç düzeyindeki sürümüdür. Windows 10 işletim sisteminin tüm temel özelliklerine sahiptir. Hem bilgisayarlarda hem de tabletlerde kullanıma uygun bir şekilde geliştirilmiştir. Adından da anlaşılacağı üzere daha çok ev kullanımına yönelik olarak tasarlanmıştır. Yani, Windows 10 sürümünün kurumsal özelliklerine sahip değildir.

·      Windows 10 Home Single Language

Bu sürüm Windows 10 Home sürümü ile tamamen aynı özelliklere sahiptir. Aralarındaki tek fark ise, fiyat avantajı sağlayabilme bakımından yalnızca tek bir dil desteği ile satılıyor olmasıdır. Yani, bu sürümü kullanan birisi için Windows 10 Home işletim sisteminin dilini değiştirmek pek mümkün olmayacaktır. Harici yöntemler yoluyla dil değişikliği gerçekleştirilebiliyor olsa da mevcut dili tamamen değiştirmek mümkün değildir.

·      Windows 10 Pro

Windows 10 Pro, adından da anlaşılacağı üzere, daha çok iş kullanımına yönelik olarak geliştirilmiştir. Daha çok orta ölçekli işletmeleri veya profesyonelleri kapsayan bir kullanım sunmaktadır. Windows 10’un birçok gelişmiş özelliğine sahiptir. Çeşitli alanlarda sunduğu iş ve kurumsal özellikleri sayesinde kullanıcılara profesyonel bir Windows 10 deneyimi sağlamaktadır.

·      Windows 10 Enterprise

Bu sürüm, diğer Windows 10 sürümlerine kıyasla, daha yüksek ölçekli işletmeleri veya profesyonelleri hedef almaktadır. Windows 10 işletim sisteminin sahip olduğu tüm özellikler, Windows 10 Enterprise sürümünde bulunmaktadır. Bu sürüm genel olarak kurumsal yapılar tarafından tercih edilmektedir. Sağlamış olduğu tüm bu özelliklerin yanı sıra BT yapılarına destek olacak birçok avantaj da sağlamaktadır.

·     Windows 10 Education

Bu sürüm, Windows’un eğitime verdiği önemi öne çıkaran birçok özelliğe sahiptir. Özellikle, kolejlerde, okullarda ve üniversitelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sürüm, eğitim hayatına yönelik sağlamış olduğu avantajların yanı sıra Windows 10 Enterprise sürümünün de birçok özelliğine sahiptir. Yani, hem eğitim hem de kurumsal olarak kullanılabilecek bir Windows sürümüdür.

·       Windows 10 Mobile

Adından da anlaşılacağı üzere, Windows 10’un bu sürümü, her türlü mobil cihaz üzerinde çalışacak bir şekilde geliştirilmiştir. Diğer Windows 10 sürümleri ile arasında ise sadece tek bir fark bulunmamaktadır. Windows 10 Mobile, yalnızca ARM tabanlı işlemciler ile çalışabilecek şekilde geliştirilmiştir. Bu sürümü destekleyen cihazlar, Windows 8.1 Phone sürümlerini güncelleme yoluyla Windows 10 Mobile sürümünü temin edebilirler.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.